A jó önéletrajz öt fő eleme

Egy jó önéletrajz elkészítése nem olyan nehezen megvalósítható feladat, de szánjunk rá időt és energiát, hogy már az első döntő pillanatban kedvező képet mutassunk magunkról. Mivel egy HR munkatársnak vagy fejvadásznak 1-2 perce van arra, hogy átnézze és kiválassza az első körben nyertes önéletrajzokat, ezért érdemes betartani a következő tanácsokat a szerkesztés során:

  • Legyen a CV tömör és figyelemfelkeltő. A terjedelmes önéletrajzok átolvasására senkinek nincs ideje, de kerüljük el a másik végletet, azaz a száraz és unalmas tényfelsorolást is.
  • A megfelelő tagolás fontos tényező: a jó CV a személyi adatok, tanulmányok, szakmai tapasztalat, nyelvtudás, számítástechnikai és egyéb fontos ismeretek valamint a hobbi, érdeklődés blokkokból áll. A tanulmányok és a szakmai tapasztalat felsorolásánál mindig időrendben visszafelé haladjunk.
  • Az adatainkat, dátumokat nézzük át többször, nem kelt jó benyomást, ha hibás az önéletrajz. Itt kiemelten gondolunk a helyesírásra is: nincs rosszabb, mint egy hibákat, elütéseket tartalmazó CV!
  • A jó minőségű fotó elengedhetetlen. A legjobb, ha hivatalos fotóssal készítettünk képet, amit aztán néhány évig biztosan használhatunk álláskeresés esetén vagy feltölthetjük a Linkedin oldalunkra is.
  • És végezetül: az önéletrajz csak a valóságot tartalmazza! Ha ferdítünk a végzettségünkről, korábbi munkahelyünkről vagy éppen a nyelvtudásunk szintjéről, az interjú során kényelmetlenül szembesülhetünk az igazsággal.